Zakendoen over de Grens

De 6 grootste verschillen tussen de Nederlandse en Duitse zakencultuur

Wilkommen und welkom, ondernemers en avontuurlijke geesten! Vandaag nemen we je mee op een reis door de fascinerende wereld van zakendoen, waar de nuances van cultuur een cruciale rol spelen. Het gaat om de culturele verschillen tussen Nederland en ons buurland Duitsland. Veel te vaak wordt gedacht dat het wel meevalt met de verschillen. Maar de verschillen zijn groter dan je denkt! Laten we daarom de culturele verschillen tussen Duitsland en Nederland in de zakenwereld onder de loep nemen:

1. Pünktlichkeit vs. Flexibiliteit:
In Duitsland is Pünktlichkeit (stipt op tijd zijn) een erecode. Afspraken beginnen op de seconde nauwkeurig. In Nederland daarentegen is een meer informele benadering gebruikelijk. Begrijp deze subtiele verschillen om de dans van timing te perfectioneren. Op tijd zijn, is te laat. Kom 10-15 min eerder, dat geef je ook genoeg tijd om je aan te melden bij de receptie of nog even de laatste gedachtes te ordenen.

2. Formaliteit vs. Directheid:
Duitse zakenmensen hebben vaak een formelere aanpak; achternaamgebruik en formele groeten zijn standaard. In Nederland staat directheid centraal. Ontdek hoe je de juiste balans kunt vinden tussen formaliteit en directheid voor succesvolle zakelijke interacties. Als je je niet op je gemak voelt om alleen je achternaam te gebruiken, gebruik dan de combinatie van voor- en achternaam. Gebruik ook het “Sie”, de “u-vorm” in het Duits. Hiermee toon je respect tegenover je zakenpartner.

3. Hiërarchie vs. Platheid:
Duitse bedrijven neigen naar een hiërarchische structuur waarin autoriteit wordt gerespecteerd. Nederlandse organisaties zijn vaak platter en stimuleren open communicatie. Navigeer door deze verschillen om effectief te schakelen tussen Hierarchie en platheid.Denk daarom even na met wie je het te maken hebt/krijgt en met wie je wilt spreken/mailen. Denk ook eraan om tijdens de introductie goed je functie en werkzaamheden te benoemen. Dat helpt je Duitse zakenrelatie jou in een hiërarchische structuur te kunnen plaatsen.

4. Onderhandelingsstijlen:
In Duitsland wordt er vaak gründlich (grondig) onderhandeld, met gedetailleerde plannen en analyses. Nederlanders staan bekend om hun pragmatische aanpak. Leer de subtiele kunst van onderhandelen in beide culturen. Denk eraan dat het wat langer kan duren tot dat je een overeenkomst of een Duitse zakenpartner overtuigd hebt. Geduld en een grondige uitwerking van je project helpen hierbij.

5. Relaties en Netwerken:
Duitse zakelijke relaties bloeien op vertrouwen en loyaliteit, wat tijd kost om op te bouwen. In Nederland is het netwerk vaak informeler en gebaseerd op openheid. Ontwikkel strategieën om waardevolle relaties op te bouwen in beide culturen. Sta open voor de andere cultuur.

6. Taal en Humor:
Begrijp de rol van taal en humor in zakelijke interacties. Duitsers waarderen duidelijkheid, terwijl Nederlanders vaak humor gebruiken als ijsbreker. Ontdek hoe je taal en humor kunt inzetten om de juiste toon te zetten. Zakelijke gesprekken zijn serieus en social talk wordt kort gehouden. Ga niet te diep op privé onderwerpen in, blijf bij je zakelijke doelen.

Dus, ondernemers, laten we dansen op het ritme van de culturele verschillen tussen Duitsland en Nederland. Begrip van deze nuances opent de deuren naar succesvol zakendoen over de grens. 🤝🌍💼 Boek nu een cursus Duits en we helpen je tot succes!

Deel deze cursus: